4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Τι νέα;

NISSAN QASHQAI
CITROEN C-METISSE
PORSCHE GT2
LANCIA FOREVER

Alive and kicking!

Tη νέα Delta παρουσίασε η Lancia στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της, υπογραμμίζοντας, έτσι, ότι, πέρα από ένδοξο παρελθόν, η εταιρεία διαθέτει και μέλλον.

Με το σλόγκαν «Lancia forever» και μια σειρά από ξεχωριστές εκδηλώσεις, η ιταλική φίρμα γιόρτασε τα εκατόχρονά της. Μεταξύ των επετειακών αυτών εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και η χορηγία του 63ου Φεστιβάλ Kινηματογράφου της Βενετίας, στο περιθώριο του οποίου παρουσιάστηκε (επιτέλους!) το πρωτότυπο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η νέα Lancia Delta. Με την κίνηση αυτή, το ιταλικό γκρουπ επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να διατηρήσει στη ζωή τη Lancia, παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές φήμες, που ήθελαν την ιστορική φίρμα να τερματίζει οσονούπω τη ζωή της. Εντούτοις, οι πωλήσεις της κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι στην ιταλική αγορά. Αυτήν τη στιγμή, οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας φτάνουν τις 120.000 μονάδες, το 80% εκ των οποίων προορίζεται για την εγχώρια αγορά. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέχρι το 2010 να φτάσουν τις 300.000, με το ποσοστό της εξαγόμενης παραγωγής να φτάνει το 40%. Γι’ αυτόν το λόγο, το 2007 θα δημιουργηθεί δίκτυο πωλήσεων στη Ρωσία και τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ το 2008 στη Μ. Βρετανία και την Ιαπωνία. Προς το παρόν, βέβαια, το 65% της παραγωγής καταλαμβάνει το Ypsilon (του οποίου επίσης παρουσιάστηκε μια ανανεωμένη έκδοση στη Βενετία). Είναι προφανές ότι αποτελεί μεγάλο ρίσκο η βιωσιμότητα της εταιρείας να βασίζεται πρακτικά στις πωλήσεις ενός μόνο μοντέλου, γι’ αυτό και η παρουσίαση της Delta (η διάθεση της οποίας αναμένεται στις αρχές του 2008), κατά κάποιον τρόπο, ήταν μονόδρομος για την επιβίωση της Lancia._ Μ. Σ.

Lancia Delta HPE
-Η Delta HPE θα βασίζεται στην πλατφόρμα του νέου Bravo, που θα παρουσιαστεί το 2007. Με μήκος 4,5 μ., ξεφεύγει κατά πολύ από τον προκάτοχό της, προσεγγίζοντας σε διαστάσεις αυτοκίνητα της μεσαίας κατηγορίας.

-Αναμφίβολα, εντυπωσιακή η εμφάνιση της νέας Delta, που συνδυάζει σχεδιαστικά στοιχεία του παρελθόντος σε ένα απόλυτο σύγχρονο σχήμα. Μην περιμένετε σπορτίφ πινελιές, αφού το ρόλο αυτό στο γκρουπ έχει αναλάβει η Alfa Romeo. Εντούτοις, όλοι οι κινητήρες της (βενζίνης ή πετρελαίου) θα είναι υπερτροφοδοτούμενοι, με ισχύ από 120 έως 200 ίππους, και θα συνδυάζονται με 6άρια χειροκίνητα ή ημιαυτόματα κιβώτια.

-Η νέα Delta θα διαθέτει υπερπολυτελή χαρακτήρα και πλούσιους χώρους επιβατών, χάρη στο μεταξόνιο των 2.700 χλστ. αλλά και το συρόμενο πίσω κάθισμα. Εξίσου ευρύχωρο είναι και το πορτ μπαγκάζ, με ικανότητα μεταφοράς αποσκευών 400 λίτρων.

Μαζί με την παρουσίαση της επόμενης Delta, η Lancia προχώρησε στην αναβάθμιση του Ypsilon (που στην αγορά της Ιταλίας είναι το πιο καλοπουλημένο 3θυρο σουπερμίνι), εξοπλίζοντάς το με πληρέστερη γκάμα κινητήρων (αντίστοιχη του Grande Punto) και νέους χρωματισμούς, με έμφαση στις διχρωμίες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]

Προσφορές (;)
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 20% του πληθυσμού της χώρας μας βρίσκεται σήμερα κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας. Όπερ σημαίνει, 5.300 ευρώ σε ετήσια βάση για πάνω από 2 εκατ. συμπολίτες μας. Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, το μέσο μηνιαίο εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια οφείλει να ανέρχεται στα 2.515 ευρώ, όταν την ίδια στιγμή, για τη χρονιά που ήδη διανύουμε, δεν υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ. Τι σημαίνουν όλα αυτά όσον αφορά την ελληνική αυτοκινητική πραγματικότητα; Τι άλλο από την άνθηση των γνωστών μας προσφορών, αρχικά υπό τη μορφή πιο ελκυστικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και τη μεταστροφή ενός σεβαστού όγκου αγοραστών στις διαδεδομένες, πλέον, «βασικές εκδόσεις». Δεν τα βάζουμε με τις εταιρείες, ούτε και με αυτά καθαυτά τα προϊόντα τους. Κάθε άλλο, μιας και -συχνά πυκνά- τα αποκαλούμενα και «βασικά μοντέλα» δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά σε σχέση με τα μεγαλύτερα «αδέλφια» τους. Κακά τα ψέματα, όμως, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας σε μεμονωμένες περιπτώσεις και «ελκυστικές» εκδόσεις γνωστών μοντέλων της αγοράς, από τον εξοπλισμό των οποίων απουσιάζουν βασικά στοιχεία, όπως ο κλιματισμός. Χωρίς «ναι μεν, αλλά», εν έτει 2006, θεωρούμε τουλάχιστον απαράδεκτη την έλλειψη του συγκεκριμένου «αξεσουάρ», καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με την άνεση, αλλά, πρωτίστως, με την ασφάλεια των επιβαινόντων. Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε στην Ελλάδα, όπου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που, ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός, ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στη λειτουργία του. Προσοχή, λοιπόν, στις κάθε λογής προσφορές, μιας και τα φαινόμενα απατούν... ουκ ολίγες φορές._ X. A.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ

Για δύο εβδομάδες, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, η καρδιά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας χτυπάει στην πόλη του φωτός.

ΤO ραντεβού του Σεπτεμβρίου στις εκθέσεις αυτοκινήτου, είτε πρόκειται για το Παρίσι είτε για τη Φρανκφούρτη (θυμίζουμε ότι διοργανώνονται εναλλάξ), αποτελεί κομβικό σημείο, αφού μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού οι κατασκευαστές θέλουν να κερδίσουν τη μάχη τόσο των εντυπώσεων όσο, φυσικά, και των πωλήσεων. Στη γαλλική πρωτεύουσα παρουσιάζεται μια σειρά σημαντικών μοντέλων παραγωγής που πραγματοποιούν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους, χωρίς, βέβαια, να λείπουν και οι «εξωτικές» προτάσεις στη μορφή πρωτοτύπων ή μοντέλων περιορισμένης παραγωγής.

FORD MONDEO

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ...

Έπειτα από έξι χρόνια, η Ford ετοιμάζεται για την αντικατάσταση ενός από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της. Η έκδοση στέισον του νέου Mondeo παρουσιάζεται στο Παρίσι και, σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, οι προδιαγραφές του μοντέλου που εκτίθεται πλησιάζουν πολύ εκείνες του μοντέλου παραγωγής, που θα λανσαριστεί στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο του 2007. Η απόφαση να γίνει πρώτα η αποκάλυψη της στέισον έκδοσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τύπος αμαξώματος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη μεσαία κατηγορία όσον αφορά τις αγορές των ευρωπαϊκών χωρών, με εξαίρεση, βέβαια, την ελληνική. Εκτός από την έκδοση στέισον -όπως συμβαίνει και με το υπάρχον μοντέλο-, η τρίτη γενιά του Mondeo θα παράγεται σε 4θυρες και 5θυρες εκδόσεις.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η πρώτη γενιά του Mondeo λανσαρίστηκε αλλά κι εξελίχθηκε από τη Ford ως παγκόσμιο αυτοκίνητο, ενώ το ίδιο το όνομα του αυτοκινήτου προήλθε από τη λατινική λέξη «mundus» που σημαίνει «κόσμος». Ο στόχος ήταν να αντικατασταθούν τα αντίστοιχα μοντέλα σε Ευρώπη (Sierra), Ασία (Telstar) και Β. Αμερική (Tempo) με μόνο ένα αυτοκίνητο. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφοροποιήσεις στα μηχανικά μέρη, αλλά κυρίως στο σχεδιασμό, ήταν αρκετές, στοιχείο που επιβάρυνε το ήδη υψηλό κόστος εξέλιξης. Η πρώτη γενιά «επέζησε» -με μια μικρή ανανέωση- μέχρι το 2000, οπότε πήρε τη σκυτάλη το υπάρχον μοντέλο.

ΠΑΝΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

HONDA CR-V
Η Honda παρουσιάζει την τρίτη γενιά του CR-V, η οποία θα εφοδιάζεται με ένα 2λιτρο βενζινοκινητήρα απόδοσης 150 ίππων. Μια σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων έχει αναλάβει τη διαχείριση της τετρακίνησης, ενώ το σύστημα TSA, που συνεργάζεται με το σύστημα ελέγχου ευστάθειας, εξασφαλίζει την ασφάλεια του αυτοκινήτου, ακόμα και όταν ρυμουλκεί τρέιλερ.

MITSUBISHI OUTLANDER
Το εντελώς νέο Outlander σχεδιαστικά δείχνει περισσότερο... χωμάτινο από τον προκάτοχό του. Με αυξημένες διαστάσεις υπόσχεται καλύτερους χώρους, ενώ το σύστημα τετρακίνησης με την επιλογή τριών προγραμμάτων στοχεύει στη βελτιστοποίηση της πρόσφυσης σε άσφαλτο και χώμα.

MAZDA CX-7
Με το CX-7 η ιαπωνική εταιρεία προσπαθεί να συνδυάσει την πρακτικότητα ενός οχήματος «ελεύθερου χρόνου» με το δυναμικό χαρακτήρα ενός σπορ αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά την εμφάνιση, δείχνει να τους δικαιώνει, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 2,3 λίτρων με τους 244 ίππους.

OPEL ANTARA
Η Opel επανέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των εκτός δρόμου οχημάτων, αυτήν τη φορά με ένα SUV που σαφώς έχει περισσότερο ασφάλτινο προσανατολισμό. Ο μικρότερος διαθέσιμος βενζινοκινητήρας των 2,4 λίτρων αποδίδει 140 ίππους, ενώ η κίνηση κατ’ επιλογήν θα μεταφέρεται στους εμπρός ή τους τέσσερις τροχούς.

ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚO ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

CITROEN C4 PICASSO
Τοποθετημένη ανάμεσα στην Xsara Picasso και το C8, η 7θέσια πολυμορφική έκδοση της C4 εφοδιάζεται με δύο βενζινοκινητήρες 1,8 και 2,0 λίτρων με απόδοση 127 και 143 ίππους, αντίστοιχα.

VW TOURAN
Σχεδιαστική ανανέωση και βελτιώσεις στα σημεία για το MPV της VW, το οποίο βασίζεται στο εξαιρετικό Golf.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

HONDA CIVIC TYPE-R
Η γκάμα του νέου Civic δε θα μπορούσε παρά να συμπληρωθεί από την κορυφαία έκδοση με το διακριτικό «R». Ψυχή του συνόλου αποτελεί ο ίδιος -με μια σειρά βελτιώσεων- 2λιτρος ατμοσφαιρικός κινητήρας που χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη γενιά. Η ιπποδύναμη έμεινε ουσιαστικά αναλλοίωτη, φτάνοντας τους 201 ίππους, όμως η εταιρεία υπόσχεται σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Τέλος, η αρχιτεκτονική των αναρτήσεων δεν παρουσιάζει αλλαγή σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις, με τις ρυθμίσεις όμως να κάνουν τη διαφορά, ώστε να ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα της κατασκευής.

ΒΟΜΒΕΣ ΤΣΕΠΗΣ

YARIS TS
Το σουπερμίνι της Toyota αγριεύει. Η αρκετά διακριτική αισθητική διαφοροποίηση συνοδεύεται από ένα νέο κινητήρα 1,8 λίτρων με διπλό VVT-i, απόδοσης 132 ίππων, που θα επιτρέπει στο Yaris TS να φτάνει τα 194 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Αλλαγές στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων σε σχέση με τις υπάρχουσες εκδόσεις, φυσικά, θα υπάρχουν, όπως και οι απαραίτητες σπορτίφ πινελιές στο εσωτερικό. Η εξαιρετική εκμετάλλευση χώρων του Yaris συναντά τις επιδόσεις. Όμως, μήπως τα 1.800 κ.εκ. είναι πολλά;

SUZUKI SWIFT SPORT
Η αναβίωση του θρυλικού GTi. Για την περίσταση, ο κυβισμός ανέβηκε από τα 1,3 στα 1,6 λίτρα, ενώ η απόδοση έφτασε τους 125 ίππους. Οι ζάντες των 17 ιντσών και οι επιθετικοί προφυλακτήρες κάνουν τη διαφορά εξωτερικά, ενώ και το εσωτερικό έχει πλέον σπορτίφ προσανατολισμό. Η Suzuki επιμένει στην ειδικότητά της, τα ατμοσφαιρικά σύνολα, όμως, παράλληλα, οι υπερτροφοδοτούμενες προτάσεις πληθαίνουν.

FIAT PANDA 100
Η Fiat παρουσιάζει τη σπορ έκδοση του αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2004. Για την περίπτωση, κάτω από το καπό βρίσκεται ένας κινητήρας 1,4 λίτρων απόδοσης 100 ίππων, που συνεργάζεται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο, κατεβάζοντας το χρόνο για τη διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα στα 9,5 δλ. Την εικόνα συμπληρώνουν η αναβάθμιση της ανάρτησης και του συστήματος πέδησης καθώς και τα αεροδυναμικά βοηθήματα. Η οικογένεια των -βενζινοκίνητων- Panda επιτέλους φαίνεται πως πάει να βρει αυτό που της έλειπε... Τις επιδόσεις.

LEXUS LS600h
Oι Iάπωνες εφοδίασαν τη ναυαρχίδα τους με ένα υβριδικό σύστημα, δημιουργώντας ίσως τη φιλικότερη προς το περιβάλλον λιμουζίνα όλων των εποχών. Το υβριδικό σύστημα, που συνεργάζεται με έναν 5λιτρο V8 κινητήρα, αποδίδει 450 ίππους, ενώ η κατανάλωση αγγίζει μόλις τα 9,5 λίτρα/100 χλμ. Οι πρόεδροι κρατών βρήκαν το απόλυτο όχημα για την άνεση και το ίματζ τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

PEUGEOT 207 EPURE
Ο προπομπός του 207 CC παρουσιάζεται με οικολογικές... ανησυχίες, αφού για την κίνησή του χρησιμοποιεί ένα σύστημα με ενεργειακές κυψέλες. Ανοιχτοί ουρανοί και υδρογόνο για το μέλλον. Προς το παρόν, η μαζική παραγωγή θα περιοριστεί στους ανοικτούς ουρανούς.

ALFA ROMEO 8C
Η Alfa Romeo είχε το θάρρος -ευτυχώς- όχι μόνο να περάσει στην παραγωγή αυτήν την εντυπωσιακή κατασκευή, αλλά και να διατηρήσει σχεδόν αυτούσια τη μορφή του πρωτοτύπου. Δανεισμένος από τη Maserati, ο V8 κινητήρας των 4,7 λίτρων αποδίδει 450 ίππους. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Χώρους; Ήμαρτον!

SKODA JOYSTER
Το Joyster είναι ένα 3θυρο πρωτότυπο με έντονα τα σχεδιαστικά στοιχεία της εταιρείας. Ένας από τους στόχους των δημιουργών του ήταν η μέγιστη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων μέσω απλών ιδεών. Κατά πάσα πιθανότητα, δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει ο αντικαταστάτης τού Fabia.

KIA CEE’D, PRO CEE’D & HYUNDAI ARNEJS

MADE IN EUROPE
Oι κορεατικές εταιρείες παρουσιάζουν τις προτάσεις τους στη μικρομεσαία κατηγορία. Στην περίπτωση της KIA, το Cee’d είναι το μοντέλο παραγωγής που θα ξεκινήσει την πορεία του στην αγορά πριν από το τέλος του έτους, αρχικά ως 5θυρο. Στο μέλλον σειρά θα πάρει και η 3θυρη εκδοχή, η οποία εμφανίζεται μέσω του πρωτοτύπου Pro Cee’d. Αντίστοιχα, το Arnejs αποτελεί προς το παρόν ένα πρωτότυπο, που, όμως, δείχνει ξεκάθαρα τις μελλοντικές προθέσεις της Hyundai.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ

Το στούντιο Pininfarina ανακοίνωσε ότι έλυσε τη συνεργασία του με τον μέχρι πρότινος διευθυντή σχεδιασμού της εταιρείας, Κεν Οκουγιάμα, ο οποίος κατέλαβε αυτήν τη θέση μόλις τον Ιούλιο του 2006. Το γεγονός ότι ο Οκουγιάμα δεν αντικαταστάθηκε από κάποιον άλλο σχεδιαστή, αλλά από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Αντρέα Πινινφαρίνα, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε ύστερα από κάποια αναπάντεχη εξέλιξη. Στο δελτίου Tύπου που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρεται ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα των πολλών σχεδιαστικών δραστηριοτήτων του Οκουγιάμα εκτός Pininfarina. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, μείζονα ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο Οκουγιάμα διεύθυνε μια σχεδιαστική επιχείρηση η οποία δρούσε ανταγωνιστικά προς την Pininfarina Extra, την εταιρεία του ομίλου που ασχολείται με πελάτες εκτός αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο ιαπωνικής καταγωγής κ. Οκουγιάμα αποφοίτησε από το φημισμένο Art Center College of Design της Αμερικής και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της εποχής μας. Εκτός των άλλων, συμμετείχε ή ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό σημαντικών μοντέλων, όπως της Maserati Quattroporte και των Ferrari Rossa, Enzo και 612 Scaglietti.
Μετά την ανακοίνωση του Pininfarina, η ιαπωνική ιστοσελίδα της εταιρείας έπαψε να λειτουργεί, ενώ οι σχεδιαστικές δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά με την καθοδήγηση των τριών επικεφαλής σχεδιασμού, Γκουλιέμο Κάρτα, Φαμπρίτσιο Βαλεντίνι και Λοβί Βέρμερς, οι οποίοι αναφέρονται απευθείας στον Αντρέα Πινινφαρίνα._ G. P.

ΠΛΑΓΙΟΚΟΠΗΣΗ

Ξεφεύγοντας από τις τυπικές κατηγορίες, η Nissan παρουσιάζει το Qashqai, ακόμα ένα μοντέλο που αποφεύγει την κατά μέτωπον αντιπαράθεση, χαράσσοντας το δικό του δρόμο.

Το να προσπαθήσεις να κατατάξεις τη νέα δημιουργία της Nissan σε μία κατηγορία είναι κάθε άλλο παρά εύκολο. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, βρίσκεται κάπου μεταξύ του RAV4 και του Golf. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, περιγράφει εν μέρει τη θέση του Qashqai. Οι διαστάσεις του σαφώς το κατατάσσουν στη μικρομεσαία κατηγορία, όμως η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, ο εξωτερικός σχεδιασμός και η ύπαρξη τετρακίνησης σε ορισμένες εκδόσεις δίνουν το στίγμα ενός SUV. Στόχος της Nissan είναι να προσελκύσει αγοραστές από τις δύο παραπάνω κατηγορίες, αλλά και από εκείνη των πολυμορφικών.
Το πλαίσιο βασίζεται στην πλατφόρμα C των Renault-Nissan, στην οποία θα βασίζεται και η επόμενη γενιά του Megane. Κίνηση δίνουν δύο βενζινοκινητήρες 1,6 και 2,0 λίτρων, απόδοσης 115 και 150 ίππων, αντίστοιχα, με τη δεύτερη επιλογή να συνδυάζεται με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο X-Trail._ Π. T.

http://www.nsxprime.com/FAQ/faq.htm
Πόσοι γνωρίζουν τη μοναδική αξία και σπανιότητα του Honda NSX, ενός πραγματικού υπεραυτοκινήτου κατασκευασμένου σε μεγάλο ποσοστό από αλουμίνιο και «στημένου» από τον ίδιο τον ¶ιρτον Σένα; To link που παραθέτουμε οδηγεί προς ένα κλαμπ φτιαγμένο από φανατικούς φίλους του αυτοκινήτου, και συγκεκριμένα στο τμήμα ερωτήσεων και απαντήσεων (FAQ) του site. Εκεί θα βρείτε πάσης φύσεως πληροφορίες σχετικά με το NSX, από στοιχεία σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα μέχρι και οδηγίες για συντήρηση, εύρεση ανταλλακτικών κτλ.

http://www.chris-longhurst.com/carbibles/suspension_bible.html
Η «Βίβλος» των αναρτήσεων! Πρόκειται για μια πολύ περιεκτική ιστοσελίδα, σχετική με τα είδη των συστημάτων ανάρτησης που μπορεί κανείς να συναντήσει σε ένα αυτοκίνητο. Λεπτομερείς αναλύσεις για τη λειτουργία των αμορτισέρ, των ελατηρίων και των διάφορων τύπων σύνδεσης. Πολλαπλοί σύνδεσμοι, γόνατα ΜακΦέρσον, ημιάκαμπτος άξονας, ηλεκτροϋδραυλική ανάρτηση και πολλές άλλες υλοποιήσεις μας αποκαλύπτουν όλα τους τα μυστικά. Ένα πολύ καλό site που θα εξυπηρετήσει τόσο τους μυημένους όσο και αυτούς που θέλουν να ανακαλύψουν ένα βασικό κομμάτι του κόσμου της αυτοκίνησης.

http://members.home.nl/pj.kansen/vwbz/Vwbeetlezone.html
«Η ζώνη των σκαθαριών» ή, αλλιώς, VWbeetlezone. Τα πάντα για το θρυλικό «Σκαθάρι» της Volkswagen, το οποίο ξεκίνησε τη ζωή του από μια ιδέα του πιο αιμοσταγούς δικτάτορα που γνώρισε ο πλανήτης, για να φτάσει τελικά να αγαπηθεί από εκατομμύρια οδηγούς σε ολόκληρο τον πλανήτη και να συνεχίσει να παράγεται σχεδόν απαράλλαχτο για πάνω από εξήντα χρόνια! Στο site θα βρείτε την ιστορία του, φωτογραφίες, πληροφορίες για αριθμούς πλαισίων, κινητήρες και τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και όλες τις παραλλαγές του, από το πρώτο Transporter μέχρι στρατιωτικά και αμφίβια οχήματα.

ΑΝΤΚΟΚ

Πολύ μελάνι έχει χυθεί όσον αφορά το μέλλον των Jaguar και Land Rover. Τώρα τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα για τις δύο βρετανικές εταιρείες, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορέσουν να επιζήσουν μέσα στην αυτοκρατορία της Ford. Έτσι κι αλλιώς, το να χωρίσεις την Jaguar από τη Land Rover μοιάζει αδύνατον, αφού μοιράζονται όχι μόνο κοινά μηχανικά μέρη, αλλά και τη συνολική τους οργάνωση.
Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των Kινέζων ή των Pώσων για την εξαγορά τους ήταν απλά κουτσομπολιά, ενώ εκείνο της JCB για την αγορά της Jaguar ήταν απλώς για γέλια. Μπορεί η JCB να κυριαρχεί στα σκαπτικά μηχανήματα, όμως σχετικά με τα επιβατικά αυτοκίνητα γνωρίζουν όσα εγώ για την πυρηνική φυσική και, εκτός αυτού, δεν έχουν τους πόρους για να εξελίξουν την επόμενη γενιά των Jaguar. Έχοντας μόλις οδηγήσει τη μοναδική XKR και το εκπληκτικό Range Sport TDV8, πιστεύω πως θα είναι προς το συμφέρον της Ford να διατηρήσει κάτω από τον έλεγχό της αυτές τις δύο εταιρείες.
Η XKR είναι ό,τι πιο ισχυρό θα βρεθεί απέναντι στις BMW και Mercedes, ενώ το TDV8 δεν έχει αντίπαλο, αφού είναι το ίδιο καλό είτε βρίσκεσαι μέσα στη λάσπη είτε έξω από την όπερα. Το καλύτερο που έχει να κάνει η νέα ομάδα που έφερε ο Μπιλ Φορντ με επικεφαλής τον ¶λαν Μουλάλι είναι απλώς να οδηγήσει τα νέα μοντέλα των Jaguar και Land Rover, ώστε να πειστεί ότι η Ford χρειάζεται να διατηρήσει υπό τη σκέπη της αυτές τις ιστορικές φίρμες._

CITROEN C-METISSE

ΟΝΕΙΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

Τέσσερις πόρτες, τέσσερις θέσεις, οικολογικό, με επιδόσεις και στιλ. Με το C-Metisse η Citroen δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον των οικογενειακών αυτοκινήτων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Citroen έχει ξαφνιάσει το κοινό με τις ξεχωριστές δημιουργίες της. Από το 2CV και την DS μέχρι την XM και τη C6, η γαλλική φίρμα ακολουθεί το δικό της ξεχωριστό σχεδιαστικό μονοπάτι. Το C-Metisse είναι ένα 4θυρο 4θέσιο πρωτότυπο που αισθητικά ξεφεύγει τελείως από ό,τι έχουμε συνηθίσει στην κατηγορία των μεγάλων σεντάν. Το μήκος των 4.740 χλστ., αλλά κυρίως το πλάτος των 2 μ. και το ύψος, που φτάνει μόλις τα 1.240 χλστ., χαρίζουν στο C-Metisse ιδιαίτερα εντυπωσιακές αναλογίες, οι οποίες παραπέμπουν άμεσα σε σπορ κατασκευές. Οι τοποθετημένοι στα άκρα τροχοί, εκτός του ότι τονίζουν τη δυναμική φόρμα, δημιουργούν ένα τεράστιο μεταξόνιο (3.000 χλστ.) προς όφελος του χώρου για τα πόδια των επιβατών. Το εσωτερικό με τις τέσσερις ανεξάρτητες θέσεις είναι εξίσου εντυπωσιακό, όντας απλό και συνάμα φουτουριστικό. Φυσικά, όπως προστάζουν οι καιροί, πέραν του στιλ, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις περιβαλλοντικές... ανησυχίες (με τη χρήση ενός υβριδικού συστήματος με πετρελαιοκινητήρα), στη μείωση του βάρους και στην αεροδυναμική απόδοση.

ΕΠΙΔOΣΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Μπορεί η εμφάνιση να θυμίζει έντονα έργο επιστημονικής φαντασίας, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την κινητήρια δύναμη του αυτοκινήτου. Το πλαστικό κάλυμμα κρύβει έναν V6 πετρελαιοκινητήρα τεχνολογίας HDi με φίλτρο σωματιδίων, ο οποίος αποδίδει 208 ίππους και κινεί, μέσω ενός κιβωτίου 6 σχέσεων, τους εμπρός τροχούς. Παράλληλα, δύο ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένοι στους πίσω τροχούς, ο καθένας από τους οποίους αποδίδει 20 ίππους και 40,8 χλγμ. (!) ροπής, ολοκληρώνουν το υβριδικό σύστημα. Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, με την επιτάχυνση από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα να διαρκεί 6,2 δλ. και την αντίστοιχη από τα 80 έως τα 120 χλμ./ώρα 4,2 δλ. Kαι όλα αυτά με τη μέση κατανάλωση να είναι μόλις 6,5 λίτρα/100 χλμ.


Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ «C»

C-AIR PLAY
2005 (ΜΠΟΛΟΝΙΑ)

C-SPORT LOUNGE
2005 (ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ)

C-BUGGY
2006 (ΜΑΔΡΙΤΗ)

ΦΟΝΙΚΟ ΟΠΛΟ
Για όσους βρίσκουν ότι η 911 Turbo δεν καλύπτει τις οδηγικές τους ανησυχίες, παρά τους 480 ίππους της, η Porsche ετοιμάζει την 997 GT2. Αναγνωρίσιμη, σε σύγκριση με την «ταπεινή» Turbo, από την έλλειψη των προβολέων ομίχλης στον προφυλακτήρα και, φυσικά, από την ευμεγέθη αεροτομή, η GT2 θα αποτελεί τη πιο δυνατή έκδοση της σειράς. Ο γνωστός κινητήρας των 3,6 λίτρων με τους δύο υπερσυμπιεστές καυσαερίων μεταβλητής γεωμετρίας, για την περίσταση, θα αποδίδει περίπου 550 ίππους, ικανούς να επιταχύνουν τη GT2 πέρα από τα 320 χλμ./ώρα, τιμή ρεκόρ για «911» παραγωγής. Σε αντίθεση με την Turbo, η κίνηση θα μεταδίδεται αποκλειστικά μέσω των πίσω τροχών, όπως, άλλωστε, συνέβαινε και με τις προκατόχους της, στοιχείο που, σε συνδυασμό με μια σειρά μετατροπών, θα μειώσει σημαντικά και το συνολικό βάρος._ Automedia

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Ταχύτητα, τεχνολογία και, φυσικά, δύναμη είναι τα συστατικά που χαρακτηρίζουν τις εκδόσεις με το διακριτικό «GT2». Η πρώτη γενιά, που παρουσιάστηκε το 1995, βασιζόταν στη σειρά «993» και απέδιδε 460 ίππους. Η δεύτερη γενιά, που παρουσιάστηκε το 2001, βασίστηκε στη σειρά «996», ενώ η απόδοση έφτασε τους 462 ίππους. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση μεταφερόταν στους πίσω τροχούς, ενώ όλες είχαν αρκετά μικρότερο βάρος σε σχέση με τις αντίστοιχες «Turbo» και σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τομέα των αναρτήσεων.

Porsche 911 (993) Turbo
408 ίπποι/5.750 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 4,5 δλ.
Τελική ταχύτητα 290 χλμ./ώρα
Βάρος 1.290 κιλά

Porsche 911 (993) GT2
430 ίπποι/5.750 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 4,0 δλ.
Τελική ταχύτητα 296 χλμ./ώρα
Βάρος 1.290 κιλά

Porsche 911 (996) Turbo
420 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 4,2 δλ.
Τελική ταχύτητα 305 χλμ./ώρα
Βάρος 1.590 κιλά

Porsche 911 (996) GT2
462 ίπποι/5.700 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 4,1 δλ.
Τελική ταχύτητα 315 χλμ./ώρα
Βάρος 1.440 κιλά

Porsche 911 (997) Turbo
480 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 3,7 δλ.
Τελική ταχύτητα 310 χλμ./ώρα
Βάρος 1.585 κιλά

Porsche 911 (997) GT2
550 ίπποι/6.100 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 3,5 δλ.
Τελική ταχύτητα +320 χλμ./ώρα
Βάρος 1.460 κιλά

Kιλά ανά ίππο
Porsche 911 (993) Turbo 3,16
Porsche 911 (993) GT2 3,00
Porsche 911 (996) Turbo 3,79
Porsche 911 (996) GT2 3,12
Porsche 911 (997) Turbo 3,30
Porsche 911 (997) GT2 2,65

Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ!
Πριν από λίγο καιρό έγινε στην Αθήνα μια επιστημονική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης καθώς και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με θέμα την απελευθέρωση της κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Αθήνα.
Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι είναι δύσκολο να πάρει κάποιος θέση, μολονότι οι προδιαγραφές που απαιτούνται για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ισχύουν ήδη. Εκείνο που προκαλεί δισταγμό απέναντι στην πετρελαιοκίνηση είναι τα νοθευμένα καύσιμα που κυκλοφορούν, τα οποία προκαλούν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον αλλά και καταστρέφουν τους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες, που χαρακτηρίζονται από υψηλή κι εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνολογία.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα νοθευμένα καύσιμα, που φτάνουν να αποτελούν το 25% του συνόλου των καυσίμων και, βέβαια, χρησιμοποιούνται στις στρατιές των ταξί, φορτηγών και ιδιωτικών λεωφορείων, δεν τους ενοχλούν. Εκείνο που τους μάρανε είναι η ενδεχόμενη εισαγωγή των νέων πετρελαιοκίνητων επιβατικών στην Αθήνα.
Το μερίδιο της αγοράς των πετρελαιοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι περίπου 40%. Στο Βέλγιο και στη Γαλλία είναι 67%, στην Ισπανία 58%, στην Πορτογαλία 40%, στην Αυστρία 71% και στην Ιταλία 45%. Σε αντίθεση με τις χώρες αυτές -οι οποίες αδιαφορούν για το περιβάλλον- υπάρχει η ένδοξη Ελλάδα του κ. Σουφλιά, η οποία σε ακόμα ένα σημείο... φυλάει Θερμοπύλες, με αναλογία νέων επιβατικών πετρελαιοκίνητων μόλις 1,4%!
Αλλά δεν είμαστε μόνο «οικολόγοι», είμαστε και «δημοκράτες». Έτσι, έγιναν μόνον 900 (!) εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, πορείες και συλλαλητήρια στην Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία και προκάλεσαν χαμό από κυκλοφοριακή συμφόρηση και ρύπανση στο κέντρο. Όμως εμείς, ως γνήσιες κότες, κάνουμε τους ανήξερους και μας ενοχλεί να μπει κάποια τάξη. Τα πετρελαιοκίνητα μας μάραναν, όταν τη μεγαλύτερη ρύπανση στην Αθήνα προκαλεί το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ._ N. M.

MERCEDES BLUETEC

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΝΤΙΖΕΛ
Όσο οξύμωρο κι αν μοιάζει, η Mercedes ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τη διάθεση πετρελαιοκίνητων μοντέλων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας BlueTec, έτσι ώστε να προσπαθήσει να αλλάξει τα μυαλά των φανατικών βενζινοκίνητων Aμερικανών. Το πρώτο BlueTec μοντέλο που θα διατίθεται είναι η Ε320 CDI, της οποίας ο 3λιτρος V6 κινητήρας αποδίδει 224 ίππους και 52 χλγμ. ροπής. Οι Ευρωπαίοι -εκτός, βέβαια, από τους εξορισμένους στο θέμα της πετρελαιοκίνησης Έλληνες- θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν τα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας με τη συγκεκριμένη τεχνολογία από το 2008.

BLUETEC
Η τεχνολογία BlueTec συνδυάζει έναν κλασικό οξειδωτικό καταλύτη κι ένα φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων με το σύστημα DeNOx κι έναν καταλύτη SCR (Selective Catalytic Reduction), που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές των οξειδίων του αζώτου. Ειδικά η μείωση των σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου είναι σημαντικότατο στοιχείο, αφού, λόγω της αρχής λειτουργίας των πετρελαιοκινητήρων, οι συγκεκριμένες εκπομπές είναι σαφώς αυξημένες σε σχέση με εκείνες των βενζινοκινητήρων. Τέλος, για τη βέλτιστη λειτουργία της τεχνολογίας BlueTec, είναι απαραίτητο ο κινητήρας να τροφοδοτείται με καύσιμο του οποίου η περιεκτικότητα σε θείο να μην ξεπερνά τα 15 ppm.

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ DeNOx

ΦΙΛΤΡΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ SCR

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 71η ΔΕΘ
Από την 71η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (8-17 Σεπτεμβρίου) δεν έλειψαν, φυσικά, και τα νέα μοντέλα της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου. Έτσι, λοιπόν, στη διάρκεια της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση των VW Golf, Golf Plus και Touran με τον κινητήρα 1.4 TSI των 140 ίππων, ενώ η Kosmocar είχε εκεί και όλη την γκάμα των ταξί VW. Από την πλευρά της, η Lada αποκάλυψε το νεοαφιχθέν Kalina αλλά και την έκδοση Everest του γνωστού μας Niva. Στο περίπτερο της Chevellas παρουσιάστηκε το νέο SUV Captiva, που σύντομα θα αρχίσει τη σταδιοδρομία του στη χώρα μας. Όσο για τη Suzuki, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καλούσε τους επισκέπτες της έκθεσης να οδηγήσουν όλα τα τετρακίνητα μοντέλα της, από το SX4 έως το Grand Vitara._ Σ. Χατ.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΥΛΙΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ
Παρά τον έντονα καλλιτεχνικό χαρακτήρα της, η δουλειά ενός σχεδιαστή διαφέρει σαφώς από εκείνη ενός ζωγράφου ή ενός γλύπτη, γιατί το αποτέλεσμα δοκιμάζεται σε καθημερινή βάση και πρέπει να πληροί, εκτός από τις αισθητικές, και τις πρακτικές απαιτήσεις του χρήστη.
Ο σχεδιασμός πρωτοτύπων ανέκαθεν αποτελούσε μια πιο ελεύθερη έκφραση για το σχεδιαστή, αφού μπορούσε να αδειάσει για λίγο το μυαλό του από έννοιες όπως η νομοθεσία ή το κόστος παραγωγής, εκφράζοντας αβίαστα τις στιλιστικές αλλά και τις χωροταξικές του επιλογές.
Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80 τα περισσότερα πρωτότυπα είχαν ιδιαίτερα έντονο το φουτουριστικό στοιχείο, με σχήματα και τεχνολογία που θα έκαναν ακόμα και τους παραγωγούς του Blade Runner να τα απορρίψουν ως πολύ προχωρημένα. Αντίθετα, εδώ και μερικά χρόνια η τάση δείχνει να έχει αλλάξει προς πιο... προσγειωμένες προτάσεις, γεγονός που δεν έχει να κάνει με την έμπνευση των σχεδιαστών, αλλά με τις επιλογές των κατασκευαστών.
Η ταύτιση με την οικογενειακή ταυτότητα και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, ώστε ο αγοραστής στο «πρόσωπο» ενός πρωτοτύπου να δει το επόμενο αυτοκίνητό του. Αυτό το στοιχείο σίγουρα δεν είναι αρνητικό, όμως αφαιρεί αρκετή από την ελευθερία του σχεδιαστή, αφού επιτυχία θεωρείται το μοντέλο παραγωγής να μην απέχει σημαντικά από το πρωτότυπο. Το γεγονός ότι το κόστος ενός πρωτοτύπου μετριέται συνήθως σε μερικά εκατομμύρια, φυσικά, παίζει επίσης το ρόλο του...
Η αλήθεια είναι ότι μας λείπουν τα πρωτότυπα που δείχνουν να έχουν ξεπηδήσει από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ίσως δεν έχουν να προσφέρουν -άμεσα- πρακτικά οφέλη, όμως σε αφήνουν να ονειρεύεσαι. Kαι αυτό ανέκαθεν ήταν ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξής τους._ Ι. Κ.

ΒΙΒΛΙΑ
DVD
CD-ROM

FORD IN MINIATURE
Συγκεντρωμένα αναλυτικά σε 400 έγχρωμες σελίδες, στη δημοφιλή διάσταση 1:43, θα βρείτε όλα τα μοντέλα της Ford Motor Company που κυκλοφόρησαν στο εμπόριο από την εποχή του μεσοπολέμου έως τη δεκαετία του ’70. Πολυτελή -και όχι μόνο- αμερικανικά αυτοκίνητα, αλλά και φορτηγά, έτσι όπως δεν τα έχετε ξαναδεί ποτέ.

ARMSTRONG SIDDELEY MOTORS
Η ιστορία ενός Βρετανού κατασκευαστή πολυτελών μοντέλων ελάχιστα γνωστού στην Ελλάδα, ο οποίος από το 1919 έως τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έβαλε τη δική του σφραγίδα στον κόσμο του αυτοκινήτου, πριν αποσυρθεί ένδοξα από το προσκήνιο. Απευθύνεται σε όσους δεν αρκούνται σε «συμβατικές» διηγήσεις...

MOTOR RACING AT OULTON PARK
Τα αγωνιστικά δρώμενα των περασμένων δεκαετιών σε ένα από τα πιο διάσημα βρετανικά αυτοκινητοδρόμια, που είδε στις ευθείες και τις στροφές του να παλεύουν για τη νίκη οι κατά τεκμήριο καλύτεροι οδηγοί του κόσμου, στο τιμόνι μονοθεσίων και GT που άφησαν εποχή...

Και για τους τρεις τίτλους μπορείτε να ενημερωθείτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.veloce.co.uk

PEUGEOT DESIGN CONTEST 2007

ΑΚΟΝΙΣΤΕ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΣΑΣ

Το 2000 η γαλλική εταιρεία ξεκίνησε ένα διαγωνισμό σχεδίου που ως στόχο είχε να προ(σ)καλέσει νέους από όλον τον κόσμο να καταθέσουν τις δημιουργικές τους προτάσεις. Ύστερα από τρεις επιτυχημένες εκδηλώσεις, η Peugeot ανακοίνωσε το νέο διαγωνισμό, του οποίου ο νικητής θα δει το πρωτότυπό του, κατασκευασμένο από την Peugeot, να εκτίθεται στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης της επόμενης χρονιάς.

1ος 2000-2001
1ο βραβείο: Moonster
Σχεδιαστής: Μάρκο Λούκοβιτς

2ος 2002-2003
1ο βραβείο: 4002
Σχεδιαστής: Στέφαν Σουλτς

3ος 2004-2005
1ο βραβείο: Moovie
Σχεδιαστής: Αντρέ Κόστα

www.peugeot-concours-design.com
Οι όροι του διαγωνισμού καθώς και μια σειρά πληροφοριών που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες βρίσκονται στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει η Peugeot ειδικά για αυτόν το λόγο.

TOYOTA COROLLA

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ...
Η δέκατη γενιά του δημοφιλέστερου μοντέλου της Τoyota, που από το 1966 έχει πουλήσει περισσότερες από 30.000.000 μονάδες, αναμένεται να παρουσιαστεί στο προσεχές Σαλόνι της Γενεύης την άνοιξη. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε αφορούν το μοντέλο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ιαπωνική αγορά και, αν και δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην αισθητική που θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή έκδοση, δίνουν τα πρώτα δείγματα γραφής. Η επηρεασμένη από το Yaris αισθητική συνοδεύεται από αύξηση των συνολικών διαστάσεων, προς όφελος των χώρων επιβατών και αποσκευών.

PORSCHE 911 TARGA 4 & 4S
Η ιστορία της έκδοσης Targa είναι τόσο μεγάλη όσο και αυτή της «911», καθώς το μοντέλο με τη σκληρή αποσπώμενη οροφή, που προηγήθηκε του κάμπριο, αποτελούσε σε κάθε γενιά την εναλλακτική πρόταση για το κλασικό κλειστό κουπέ αμάξωμα. Ακολουθώντας τη λύση που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 στην «993», η νέα Targa διαθέτει χωρισμένη σε δύο τμήματα γυάλινη οροφή, που ξεκινά από το πλαίσιο του εμπρός παρμπρίζ κι εκτείνεται μέχρι πίσω, στο κάλυμμα του κινητήρα. Για την κατασκευή της έχει χρησιμοποιηθεί γυαλί με ειδική επεξεργασία κι επίστρωση με συνθετικά υλικά, για ενισχυμένη αντοχή αλλά και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Την ίδια στιγμή, για την επίτευξη υψηλής στρεπτικής ακαμψίας, έχουν εφαρμοστεί μέθοδοι ενίσχυσης παρόμοιες με της κάμπριο, τόσο στο πλαίσιο του παρμπρίζ όσο και στα πλαϊνά τόξα, όπου εδράζεται η οροφή. Το εμπρός τμήμα της οροφής είναι συρόμενο με αυτόματο μηχανισμό και στην πλήρως ανοιχτή θέση προσφέρει ελεύθερη επιφάνεια 0,45 τ.μ. Αντίστοιχα, το πίσω τμήμα ανασηκώνεται μέχρι μέγιστη κλίση 60°, διευκολύνοντας την πρόσβαση στον αποθηκευτικό χώρο πίσω από τα εμπρός καθίσματα, ο οποίος φτάνει τα 230 λίτρα. Η πιο σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, όμως, αφορά τη μετάδοση της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, καθώς η νέα Targa βασίζεται στην Carrera 4. Μαζί, λοιπόν, με το φαρδύτερο πίσω μετατρόχιο της κλειστής τετρακίνητης έκδοσης, η Targa χρησιμοποιεί και το σύστημα τετρακίνη